Türkiye Avrupa KÜLTÜR MERKEZİ


 

 

Türkiye-Avrupa Kültür Merkezi üzerine

Türkiye-Avrupa Kültür Merkezi rönesanstan bu yana Avrupa’nin gerçekleştirmek istediği hayaller üzerine kuruldu..

Rönesans, İtalya’da başlamiş ama kisa sürede tüm Avrupa’ya yayilmişti. aydinlanma felsefesi de Fransa’da ortaya çikti.vekisa bir sürede Avrupa’nin öteki uluslarini dakapsadi...bu eşzamanlilik Avrupa’da hemen her alanda görülür..

Art Nouveau tipi yapilar Paris’te de vardir, Riga’da da, İstanbul’da da.

Ve bu temel anlayiş aslinda ab’nin de yapi taşlarini oluşturur.. böylece ortaya farkliliklari ve benzerlikleri uyum içinde olabilen kentler ve ülkelerin yer aldiği bir Avrupa çikar.

Avrupa’dabirey ve kültürlerin serbest dolaşimi yalnizcaabdüşüncesiyle beraber ortaya çikmadi..

Rönesanstan önce ve özellikle sonra, yüzyillardir Avrupa’da bireyler ve kültürler birbirleri içinde dolaşiyor, birbirlerini etkiliyor.

Avrupa edebiyati, Avrupa resmi, Avrupa mimarisi vb. deyimler ab düşüncesinden çok önce kullanilan ve hayatta karşiliği olan kavramlardi..

Leonardo’dan başlayip rilke’ye dek Avrupa kültürüne damgasini vurmuş büyük sanatçilarin hayatlarina baktiğimizda, onlarin içinde çiktiklari toplumlarin dişinda, ayni zamanda nasil birer Avrupali olduklarini da görürüz..

Ve bu olgunun öncelikle bir kültür sorunu olduğu da apaçiktir..Avrupa kültürü yüzyillardir sağlam bir birleştirici özelliği görmüştür.

Günümüz dünyasi iseadina küreselleşme (globalizasyon) denilen hizli bir ”tek ekonomileşme” ve buna bağli olarak da ”tek kültürlü” olma yolunda ilerliyor..

Kültürlerin temel taşlarini oluşturan büyük yazar ve düşünürlerin yerini medya yildizlari aliyor.. operadan tiyatroya dek tüm sanatlar hollywood zevki karşisinda geri çekiliyorlar ve zengin çeşitlilikteki Avrupa mutfaği, fast food karşisinda silinmek üzere...

Kültürel değerlerini kaybetmiş bir Avrupa’nin yeryüzünün geleceğinde etkin bir rolü olabileceğini düşünmek yanliş olur.. Avrupa’nin kültürel kimliğini yitirmesi, bir bakima insanliğin kültürel geçmişini kaybetmesi ileaynidir..

Türkiye sahip olduğu geniş kültür birikimi ve değerleri ile ab’nin kültürel değerlerine gelecek için katkida bulunacak konumdadir..bu renk ve zenginlik ile Türkiye

Avrupa’nin gelecek kuşaklari için yeni birkültürel gelişmeyeortak olabilecek güçtedir..

Yeni kuşaklar ortak Avrupa idealleriyle donatilmiş olarak yetiştirilmelidir.

Avrupa kültürel mirasi, insanliğin sahip olduğu en ileri kültürel düzeydir. vebu kültür, Avrupa’nin her bireyi için temel eğitim değerindedir. türk kültürünün de ortak olacaği ,ortak kültürel değerler, insanlarin, toplumlarin birbirlerini anlamalarini, benimsemelerini sağlayacak temel unsurdur.

Montaigne, Erasmus Yunus Emre vb. düşünürlerle başlayan hümanist düşünce geleceğin kültürünün de temeli olacaktir.

Türkiye-Avrupa Kültür Merkezi işte bu temel hedeflerle yola çikiyor..geleceğin Avrupa kültürünün geçmişte olduğu gibi merkezinde insanin olacaği bir kültür olacağina inaniyor..


© 2014 KÜLTÜRLERARASI İŞBİRLİĞİ VE DİYALOG DERNEĞİ KADİM